התעשיה האוירית לישראל בע"מ נ' כלל חברה לביטוח בע"מ

: | גרסת הדפסה
תא"ק
בית משפט השלום חיפה
4838-04-10
7.11.2010
בפני :
גילה ספרא-ברנע

- נגד -
:
כלל חברה לביטוח בע"מ ע"י ב"כ עו"ד גסאן אגברייה
:
התעשיה האוירית לישראל בע"מ ע"י ב"כ עו"ד עופר רון
החלטה

החלטה

בפני בקשת רשות להתגונן של המבקשת, כלל חברה לביטוח בע"מ (להלן: "המבקשת"), בפני תביעת המשיבה, התעשיה האווירית לישראל בע"מ (להלן "המשיבה"), על הסך של 11,004 ₪.

המשיבה הינה המעבידה של גב' מרק רונית (להלן: "העובדת הניזוקה"), אשר נפגעה בתאונת דרכים ביום 16/07/2007. התאונה הוכרה כתאונת עבודה ע"י המוסד לביטוח לאומי. העובדת הניזוקה, כפי שנטען בכתב התביעה, נאלצה להעדר מהעבודה מיום 17/07/2007, ממחרת יום התאונה, ועד ליום 05/08/2007. המשיבה שילמה לעובדת את שכרה עבור כל תקופת ההיעדרות, וקיבלה החזר מהמל"ל, ונותרה התביעה לסך 9,241 ₪, שערכם המשוערך הינו בסך 11,004 ₪. המסגרת הנורמטיבית להגשת תביעת השיבוב של המשיבה מבוססת על החוק לתיקון דיני הנזיקין האזרחיים (הטבת נזקי גוף) התשכ"ד-1964 (להלן: "חוק ההטבה"), וכן על הוראות חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן: "חוק הביטוח הלאומי").

טענות ההגנה של המבקשת

1.        הקשר הסיבתי בין אישור המחלה לתאונה

המבקשת טוענת כי לאור החומר הרפואי הדל אשר הוגש, קם ספק בעניין הקשר הסיבתי בין אישור המחלה לתאונה. טענה זו נדונה במקרה דומה ע"י כב' השופט לבנוני, בת"א (שלום חיפה) 24347/06, בנק לאומי בע"מ נ' כלל חברה לביטוח בע"מ (מאגר נבו), ושם נקבע כי: "פשיטא, מקום שהמל"ל מאשר תשלום דמי פגיעה, הוא עושה כן אך על יסוד טעמים רפואיים המשכנעים אותו, בין השאר, הן בהעדר כושרו של הנפגע לעבוד, והן בכך שהעדר כושר זה גם נובע מתאונת עבודה, וגם נובע מסיבה רפואית וקשר סיבתי שלה לפגיעה. אכן, לא נעלם ממני כי אילו היו התובעות מגישות את התביעה כנגד הנתבעת, סביר להניח שהן היו נדרשות להמציא את התיעוד הרפואי גופו. לטעמי הדבר נובע ראש לכל, מן הדרישה, בתביעת נזיקין, לאמוד פיצויי נזק המגיעים לניזוקים... לצורך הוכחת תשלום השכר בהקשר לתקופת אי כושר המזכה בדמי פגיעה, די לסמוך על אישורי המל"ל. בנסיבות אלה על הנתבעת לבקש לסתור אישורים אלו, ככל שבידה טענה מבוררת בעניין זה".

בענייננו אני מוצאת, כדעתו של כב' השופט לבנוני, כי די באישור המל"ל, המכיר בתאונה כתאונת עבודה, כגושפנקא לקשר הסיבתי בין אישור המחלה לתאונה.

2.        סוגי מעבידים

אין חולק כי המדובר בתביעת מיטיב – מעביד – שעובדו נפגע בתאונת דרכים שהוכרה גם כתאונת עבודה כמשמעה בחוק הביטוח הלאומי. כן צורף אישור מהמל"ל המאשר כי הפגיעה הוכרה כתאונת עבודה, מכתב התביעה ניתן ללמוד כי התובעת הינה מעביד מורשה לפי תקנה 22 לתקנות חוק הביטוח הלאומי (נפגעי עבודה), משכך בעבור תקופת הזכאות הראשונה, לא התקבל שום תשלום מהמל"ל (סעיף 94 לחוק הביטוח הלאומי).

3.       זכות התיחלוף - סוברוגציה

המבקשת טענה כי תביעת המיטיב היא תביעת סוברוגציה במקום תביעת העובדת, ככל שעסקינן בתביעת שיבוב של המיטיב, ולכן כפופה זכות השיבוב למגבלות על הפיצוי לעובד הניזוק "מכאן, המשמעות של כפיפות לתקרות הקבועות בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, לרבות חובת ניכוי המס (ראה ע"א (מחוזי חיפה) 12622-04-09 הפניקס נ' בית חולים מאיר, פסק דין מיום 1/3/10 (מאגר נבו)). לצורך הוכחת תשלום השכר בהקשר לתקופת אי כושר המזכה בדמי פגיעה, די לסמוך על אישורי המל"ל.

4.        חישוב שגוי של סכום התביעה

הצדדים חלוקים ביניהם על סכום הפיצויים אותו יש לשלם לעובד, ובעיקר סביב שיטת חישוב הפיצויים. שיטת חישוב שכרו של העובד, וגובה הפיצויים הנגזרים ממנו, נדונה בפסקי דין של בית המשפט המחוזי בחיפה, שדנו, כל אחד, בערעור על מספר תביעות שיבוב דומות והיא המחייבת לענייננו. לפי קביעת בית המשפט בע"א (מחוזי חיפה) 4526/07 דיסקונט נ' הפניקס, פסק דין מיום 29/12/08 וכן בע"א (מחוזי חיפה) 11201-01-09 הדר נ' ריבוע כחול, פסק דין מיום 27/8/09, (מאגר נבו): "כאשר חישוב ההטבה נעשה על בסיס שכר חודשי יש לחלק את השכר החודשי למספר הימים בחודש הרלוונטי (בין אם זה 30 או 31) ולאחר מכן להכפיל במספר ימי ההיעדרות" ואולם בהמשך נקבע כי ניתן להגיע לאותה תוצאה ע"י חילוק ב-25 ימים, והפחתת ימי המנוחה מימי אי הכושר.

המבקשת טענה לטעויות בחישוב מרכיבי השכר וגובה השכר, ואף הציגה תחשיב נגדי. לעניין ניכוי מרכיבים שאינם שכר, בתוספת הפרשות מעביד קבעה השופטת וסרקרוג בע"א 12622-04-09 הנ"ל כי "המעביד כמיטיב בא בנעליו של הניזוק והוא זכאי במסגרת תביעת התיחלוף למלוא הסכומים שזכאי היה להם הניזוק מן המזיק..." בהמשך פסק הדין היא מדגישה "ובענייננו, יש להוסיף ולהדגיש, לכל הטבה מסוג שהוא שוות כסף אשר לו זכאי כל עובד כחלק מהגדרת המונח "שכר" בחוק הגנת השכר, לרבות יחסיות משווי מענקים...", סבורני כי אין מה להוסיף לעניין ההטבות, בנסיבות אלו לא סתרה המבקשת את תחשיב התביעה, שלא כלל תוספות לשכר, כגון מענק לימודים ועיתון, אשר הוחרגו בפסיקה. שכרה של העובדת ברבעון הקודם לתאונה כעולה מדו"ח ביטוח לאומי שצירפה המשיבה הינו 65,679 ₪ ומביא לממוצע חודשי בסך 21,893 ₪. כמו כן יש לנכות מס הכנסה בגובה 25% ולכך להוסיף את התנאים הסוציאליים החודשיים, "הסכומים שהם בעלי יסוד של קבע" והכל לפי הפסיקה, בהתאמה לימי אי הכושר בהם נעדרה העובדת בכל חודש, ולא כפי שעשתה המשיבה בחישוביה.

 כאמור לעיל המל"ל אישר 20 ימי אי כושר מיום 17/07/2007 עד ליום 05/08/2007, ושילם למשיבה סך של 4,203 ₪ לאחר ניכוי "תקופת הזכאות הראשונה".

 לפי הפסיקה יש לחלק את הסכום החודשי לימי החודש ולכפול בימי אי הכושר, או לחלק ב-25 ואז להפחית את ימי המנוחה.

 לפי חודש, 706.23=21,893:31. 706 ₪ ליום, כפול 20 נותן 14,124.50 ₪.

לפי 25 יום: 875.72=21,893:25. 875.72 ₪ ליום, בחודש יולי 2007 היו הימים: 20, 21, 27, 28, ימי שישי ושבת, בחודש אוגוסט 2007 היו הימים: 3, 4, ימי שישי ושבת, אלו הם ימי השבתון של העובד העובד 5 ימים בשבוע, על כן יש לכפול את המנה מחלוקה ב-25 יום ב-14 ימי עבודה, והתוצאה היא 12,260 ₪.

בהפחתה של מס הכנסה בשיעור של 25% ע"פי הפסיקה: 12,260-25%=9,195 ₪

בתוספת תשלומים סוציאליים בעבור 20 יום: 3,148=20*(4,722:30), 3,148 ₪, בניכוי תשלומי המל"ל בסך: 4,308 ₪

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>